Karşınızda Esneyen Biri Olduğunda Neden Biz De Esneriz?

       
         Hepimizin başına gelmiştir.Bir ortamda arkadaşlarla otururken,karşımızdaki arkadaşlardan biri esnemeye başlar ve ortada bulaşıcı bir hastalık varmış gibi bu,hepimizi etkiler ve biz de tepkisel olarak esneriz.Her ne kadar kendimize engel olmaya çalışsak da hiçbir işe yaramaz ve bir kişinin başlattığı esneme olayı,nükleer bir reaksiyon gibi ortamdaki tüm insanların da esnemesine neden olur.Peki neden?
        Araştırmacılara göre,esnemeyle ilgili konuşmak ya da bunu düşünmek bile esnememizle sonuçlanabiliyor.Ancak esnemenin bulaşıcılığının nedeni hala tam olarak anlaşılmış değil.



          Kimi bilim adamlarına göre esneme aslında bulaşıcı değildir.Buna sebep olarak kişinin,eğer isterse esnemesini engelleyebileceğini,bulaşıcı olarak nitelendirilen bir şeyin ise kişi tarafından ne olursa olsun engellenemeyecek bir eylem olması gerektiğini söylüyorlar.
Maymunları gözlemleyen bazı araştırmacılar,bu hayvanların esnemeyi bir iletişim aracı olarak kullandıklarını görmüşler.Lider maymun değişiklik zamanı olduğunu bildirmek için esner,diğer maymunlar da onu takip edeceklerini bildirmek için esnerler.Bu hayvanlarda esnemekigrup davranışını eş zamanlı hale getirmeye yarar.
Bu bulaşıcılığın sebebi henüz tam olarak bulunamadığına göre,karşımızda esneyen biri varken ya esnememek için daha çok çaba harcamak ya da ortamdan hemen uzaklaşmaktan başka yapabileceğimiz hiçbir şey olmadığı apaçık ortada.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...