İlk Yoğurt Nasıl Yapıldı ?


Sofralarımızda muhakkak olması gerekenlerden biri de yoğurttur.Hem sağlıklı,hem de lezzetli olduğu için insanlar tarafından tercih edilirler.Ama yoğurt yapmak biraz zahmetlidir.Çünkü öncelikle maya bulmanız gerekir,öyle değil mi?Oysaki maya olmadan da yoğurt yapılabilinir.Nasıl mı?
Yoğurt sütten yapılan bir gıda maddesidir.Sütün yoğurda dönüşmesini sağlayan ise bakterilerdir.Yoğurtta bulunan Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus sütte bulunan laktoz şekerini enerji elde etmek için kullanırlar ve bu tepkimeler sonucunda laktik asit üretirler.Laktik as,t sıvı haldeki sütün daha katı,kremsi haldeki yoğurda dönüşmesine neden olur.Evde yoğurt yapılırken süte mutlaka biraz da yoğurt katılmasının sebebi aslında yoğurdun oluşabilmesi için bu bakterilere ihtiyaç duyulmasıdır.Yoğurt yapılacak olan sütte bir kase başlangıç kültürü (yani içinde bakteriler bulunan yoğurt) eklenir.Gerekli sıcaklık sağlanıp yeterinde beklendikten sonra süt yoğurda dönüşür.

Başlangıç kültürü olmadan sütten yoğurt elde etmek için çok fazla beklemeniz gerekebilir.Yani aslında bu imkansız değildir.Küçük bir kutu günlük sütle bunu deneyebilirsiniz.Süt kutusunu açık olarak pencere önüne bırakıp birkaç gün bekleyin.Eğer doğru bakteriler tarafından işgal edilirse,büyük olasılıkla sütünüzün siz hiçbir şey yapmadan yoğurda dönüşmüş olduğunu göreceksiniz.Muhtemelen ilk yoğurdun ortaya çıkışı da bu şekilde olmuştur.Bakteriler etrafımızda düşünebileceğimiz her yerlerde (havada,suda,hatta derimizin üstünde).Açık bir süt kutusunun içine hava aracılığıyla girmeleri de bu durumun doğal bir sonucudur.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...