13 Sayısından Neden Korkulur ?

Bilimsel bir çağda yaşamamıza rağmen bazı batıl inançlar etkilerini sürdürmeye devam ediyor.Bunlardan biri de on üç sayısının uğursuz kabul edilmesidir.Özellikle ABD’de fobiye dönüşen bu inanç hayatı da birçok açıdan ciddi olarak etkilemektedir.Örneğin;ayın on üçüne denk gelen uçak yada otobüs rezervasyonlarının iptal edilmesi,o gün sokağa çıkıp alışveriş yapan insan sayısında bir azalma olması gibi.Hatta durum öyle abartılmıştır ki;bazı büyük otellerde 13. kat yokken (ya 12A ya da direkt 14 diye geçer);bazı ülkelerde de evrelin kapılarına 13 numarası verilmez.Peki,bazı insanların hayatını bu denli etkileyen bu inancın kökeninin nereye dayandığını biliyor musunuz?

Bilindiği gibi Hz. İsa’nın son akşam yemeğinde kendisiyle birlikte on üç kişi vardır.O meşhur akşam yemeğinden sonra Hz. İsa’nın başına gelenler de herkes tarafından bilinmektedir(kısaca hatırlatmak gerekirse,havarilerinden Yahuda’nın ihanetiyle çarmıha gerilmesi).Yani bu inancın,Hz. İsa’nın ünlü son akşam yemeğindeki havarilerin sayısından kaynaklandığı ileri sürülmüştür.Ancak bu varsayım ilk bakışta mantıklı görünse de on üç sayısının uğursuzluk getirmesiyle ilgili inanışın İsa’dan çok daha öncelere dayanmasını açıklayamamaktadır.İskandinav mitolojisinde şöyle bir olay anlatılmaktadır:Tanrı Odin’in ölen kahramanların ruhlarının sonsuz mutluluk içinde yaşadıkları sarayında bir ziyafet verilmektedir.Bu ziyarete on bir kişi davetlidir.Bir de daveti düzenleyen Tanrı Odin’in oğlu Baldur bulunmaktadır.Tümü birden on iki kişi olmaktadır.Ancak ziyafete çok kısa bir süre sonra davetsiz bir misafir gelir.Bu Baldur’un ölümüne yol açan kötü bir ruhtur aslında.Görüldüğü gibi her iki anlatımda da on üçüncü kişinin ihaneti söz konusudur.Ve her iki olayda da ihanet ölümle sonuçlanmaktadır.

Kimi yerlerde sofradan ilk ayrılanın başına kötü şeyler geleceği yolunda bir inanış vardır.Kimi yerlerde ise sofradan en son ayrılanın başına kötü şeyler geleceğine inanılır.İngiltere’nin Oxfordshire kentinde de bir odada on iki kişiyle birlikte bulunmak,özellikle de aynı odada on iki kişi daha varken kapının yanında bulunmak büyük felaketlere yol açar şeklinde bir inanç bulunmaktadır.Her halükarda on üç sayısının uğursuzluğuna inanılmakta,otelciler otel odalarına 13 sayısını koymamakta,gemiciler ayın 13′ünde limandan ayrılmamaktadır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...